Przejdź na stronę główną Interia.pl

Muffiny z porzeczkami

Szybkie i bardzo smaczne!

Składniki na 12 sztuk

Reklama

Na ciasto: 2 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, ½ kostki miękkiej margaryny, 1 jajko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag porzeczek lub innych owoców 

Przygotowanie

Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osusz i oderwij szypułki. Szypułki z porzeczek możesz szybko usunąć, jeśli przeciągniesz ich łodyżkę między zębami widelca. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż margarynę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj jajko. Następnie wsyp mąkę z proszkiem i krótko zmiksuj, aby składniki ciasta dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj porzeczki lub inne owoce, wymieszaj łyżką. 

Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do ½ wysokości (ciasto mocno rośnie). Piecz 30-35 minut w temperaturze 160°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

23/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje