Reklama

Reklama

Muffiny z jarmużem

Wyśmienity pomysł na śniadanie lub pożywną, słodką przekąskę- mufifny z jarmużem w lukrze.

Składniki

  • 50 g liści jarmużu
  • sok z ½ cytryny
  • 100 ml oleju arachidowo-rzepakowego
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na lukier

  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder ile zabierze
  • ¼ łyżeczki kurkumy

Przepis pochodzi z 335. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Liście jarmużu umyć, osuszyć i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do robota, wlać olej oraz sok z cytryny i zblendować.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Posolić i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Dodać jarmuż i wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.

Ciasto przełożyć do foremek na babeczki (do 2/3 wysokości).Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować lukrem (cukier utrzeć z sokiem z cytryny, zabarwić kurkumą).

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Muffiny z jarmużem | muffinki | zdrowa przekąska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje