Reklama

Reklama

Muffiny z grzybami i ziołami

O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.

Składniki

  • 200 g kurek plus kilka innych leśnych grzybów
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • po łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kurki oczyść i pokrój. Podsmaż na maśle klarowanym razem z posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. 

2. Do miski wbij jajka. Dodaj śmietanę i wymieszaj rózgą kuchenną. Wsyp jedną łyżeczkę kaszy manny oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. 

3. Formę na muffinki posmaruj masłem i oprósz resztą kaszy manny. Do każdej włóż porcję kurek. Zalej je masą jajeczną. Wierzch posyp posiekanymi ziołami. 

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw formę z muffinkami. Piecz je przez około 30 minut.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje