Przejdź na stronę główną Interia.pl

Muffinki z wiśniami

Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 100 g margaryny lub masła
  • 150 g wiśni (mrożonych lub z kompotu)
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papilotki

Przygotowanie: 

1. Margarynę lub masło roztop. Czekoladę ciemną i jasną drobno posiekaj. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, wsyp sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, posiekaną ciemną i jasną czekoladę, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Wlej jogurt oraz przestudzoną margarynę lub masło, wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych. Mieszaj łyżką niezbyt długo, tak, aby składniki tylko się połączyły. Wrzuć osączone wiśnie, wymieszaj. 

2. Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje