Reklama

Muffinki z jabłkami

Zaczynamy od kruszonki. Masło roztop i gorące wlej do mąki wymieszanej z cukrem. Energicznie mieszaj, aż powstaną średniej wielkości okruszki.

Składniki ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja l szklanka maślanki
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek smażonych jabłek
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie 

Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.  Jaja roztrzep z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką. 

Dodaj całość do mieszanki mącznej i mieszaj do połączenia składników. 

Ciasto nałóż do 2/3 wysokości foremek, następnie wyłóż smażone jabłka, a wierzch obficie posyp kruszonką. 

Piecz w temperaturze 190°C około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko rumiane. 

Studź je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij.

Zobacz także: 

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy