Przejdź na stronę główną Interia.pl

Muffinki i inne cuda

Poprawi humor, doda energii, pokona chandrę: czekolada!

Czekoladowe muffinki

Składniki na 12 sztuk: 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej lub 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 7 łyżek oleju, po 1/2 szklanki wody i serka homogenizowanego (lub jogurtu), kilkanaście kropli aromatu rumowego lub śmietankowego, cukier puder lub polewa czekoladowa. Ponadto: specjalna forma na muffinki oraz papierowe papilotki.

Reklama

Przygotowanie: W osobnych miskach połącz składniki sypkie (przesianą mąkę, cukier, kakao, sodę lub proszek do pieczenia) oraz płynne (jogurt, olej, przegotowaną wodę). Aromatu na razie nie dodawaj. Połącz teraz wszystkie składniki, mieszając je szybko i mało starannie, najlepiej drewnianą łyżką. Mikser, nawet na najniższych obrotach, łączy składniki tak, że ciasto szybko staje się gładkie. Muffinki są dużo smaczniejsze, jeśli ciasto ma grudki. Pod koniec mieszania dodaj aromat. Wgłębienia w formie na muffinki wyłóż papilotkami. Każdą wypełnij do tylko 2/3 wysokości. Piecz babeczki w rozgrzanym do 180° C piekarniku ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem muffinki możesz jeszcze posypać cukrem pudrem lub polać gotową polewą czekoladową. 

Królewski mus czekoladowy


Składniki na 6 porcji: 10 dag czekolady mlecznej, 10 dag czekolady deserowej lub gorzkiej, 15 dag margaryny, 6 jajek, 3 czubate łyżeczki cukru wanilinowego Do dekoracji: l wiórki kokosowe l listki białej czekolady i ewentualnie płatki migdałowe.
Przygotowanie: Oba rodzaje czekolady dobrze jest wcześniej mocno schłodzić (ale nie zamrozić). Następnie zetrzyj każdą czekoladę na tarce o średnich oczkach wprost do przygotowanej miseczki. Do startej czekolady dodaj cukier wanilinowy i lekko przemieszaj. Margarynę roztop na parze, a następnie dodaj do naczynia ze startą czekoladą wymieszaną z cukrem wanilinowym. Przez cały czas mieszaj. Kiedy składniki połączą się, a masa stanie się jednolita, odstaw ją do ostygnięcia. Jajka umyj, osusz i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka połącz z przestudzoną już masą czekoladową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z masą czekoladowo-żółtkową dodaj łyżkę sztywnej piany z białek, wymieszaj i ponownie dołóż łyżkę piany. Gdy już połączysz wszystkie składniki, rozłóż mus do pucharów i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Tuż przed podaniem posyp jeszcze deser wiórkami kokosowymi, udekoruj listkami białej czekolady i płatkami migdałowymi, włóż parasolki koktajlowe.

Torcik czekoladowy na zimno

Składniki na 14 porcji: Na spód: 1/2 kostki masła lub margaryny, łyżeczka kakao, 2-3 opakowania herbatników. Na kremową masę: 2-3 łyżeczki żelatyny, 3 żółtka, 1/4 kostki masła lub margaryny, 1/3 szklanki drobnego cukru, 10 dag czekolady deserowej, 250 ml śmietanki kremówki, czekoladowe draże i 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej do dekoracji.

Przygotowanie: Przygotuj spód. Masło roztop i odstaw do ostudzenia, ciastka bardzo drobno pokrusz (np. w moździerzu lub owinięte ściereczką wałkiem do ciasta). Następnie połącz pokruszone herbatniki z masłem i kakao. Gotową masą wylep spód tortownicy i wstaw do lodówki. Przygotuj kremową masę. Czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej, dodaj masło, wymieszaj i odstaw. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubij mikserem. Do miski włóż żółtka oraz cukier, a miseczkę ustaw w gorącej kąpieli. Ucieraj żółtka z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodaj żelatynę, roztopioną czekoladę, ubitą śmietankę i delikatnie mieszaj. Powstały mus rozsmaruj na spodzie z herbatników i ponownie wstaw tortownicę do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie udekoruj wierzch tortu czekoladowymi drażami i polej wąskimi stróżkami polewy czekoladowej. Podawaj, gdy polewa zastygnie.

Dowiedz się więcej na temat: muffiny | muffinki | babeczki

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje