Reklama

Reklama

Morszczuk w cieście piwnym

Delikatne mięso, rozpływające się w ustach... Bez sensu sobie odmawiać! Polecamy przepis na domowe fish&chips.

Składniki

  • 50 dag filetów z morszczuka
  • 1/2 cytryny
  • 4/5 szklanki jasnego piwa
  • 1/5 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 szklanki oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny (jeśli ryba jest mrożona, należy ją najpierw rozmrozić). Odstawić na 20 minut. 

2. Ziemniaki obrać, opłukać, dokładnie osuszyć. Pokroić w słupki. 

3. Ryby pokroić na porcje, posypać z obu stron solą i pieprzem. Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Dodać jajko, wodę i piwo, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. 

4. Na głębokiej patelni rozgrzać połowę oleju. Kawałki ryb zanurzać w cieście. Smażyć partiami z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. 

5. Na osobnej patelni albo w głębokim stalowym garnku usmażyć na rumiano frytki. Podawać razem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje