Reklama

Morele w biszkoptowym cieście orzechowym

Czas przyrządzenia: około 75 minut

Składniki

  • 300 g masła albo margaryny
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 200 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1200 g moreli
  • 50 g grubego cukru do posypania
  • cukier puder do dekoracji
  • tłuszcz i tarta bułka do blachy

1. Masło utrzyj z połową cukru. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy maślanej. Następnie porcjami wsypuj mąkę i wlewaj mleko. 

2. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując pozostały cukier. Dodaj mielone orzechy i delikatnie wymieszaj masę bezową z ciastem. 

3. Blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Morele umyj, rozetnij i usuń pestki. Owoce ułóż na wierzchu ciasta - przeciętą stroną do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 55 minut.  

4. Wystudzone ciasto posyp grubym cukrem i oprósz cukrem pudrem. Pokrój na porcje i ewentualnie udekoruj kleksami bitej śmietany.
Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasto | morele
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy