Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mocno malinowa rolada

Smak lata w środku zimy


Składniki Na ciasto

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki Na krem

  • 350 g rozmrożonych malin
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Składniki Ponadto

  • dżem malinowy
  • cukier wanilinowy

Reklama

 1. Białka z solą ubij na sztywną pianę pod koniec powoli wsypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na końcu dodaj przesiane suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10-12 min w temp. 180°C. Gorące ciasto przełóż na ściereczkę posypaną cukrem wanilinowym, usuń papier, zwiń w roladę.

2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. 250 g malin oraz cukier włóż do rondelka i podgrzewaj, aż owoce się rozpadną. Gdy przestygną, przetrzyj przez sitko. Do jogurtu wlej mus malinowy oraz przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Dodaj pozostałe maliny, delikatnie wymieszaj. Krem wstaw do lodówki, by lekko stężał.

3. Ciasto posmaruj dżemem, zwiń, pokrój na 20 kawałków. Na 10 plastrach rolady rozłóż krem, przykryj pozostałymi plastrami ciasta.

Przygotowanie: 40 minut

Sztuka: 200 kilokalorii

Reklama

Reklama