Przejdź na stronę główną Interia.pl

Młode ziemniaki w zapiekance ze schabem

Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis

Składniki na 5 porcji

  • ok. 1 kg równych młodych ziemniaków
  • 500 g wędzonego schabu
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietany
  • 50 g sera gouda
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

1. Ziemniaków nie obieramy, tylko szorujemy pod bieżącą wodą szczoteczką lub specjalną rękawiczką. W ten sposób pozbędziemy się większości delikatnej skórki. Następnie nacinamy każdy ziemniak do połowy w kilku miejscach obok siebie, jakbyśmy chcieli go pokroić w bardzo cienkie plastry.

Reklama

2. Schab kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki nacięciami do góry i przekładamy je schabem.

3. W garnuszku zagotowujemy mleko ze śmietaną, dodajemy mąkę kukurydzianą, starty żółty ser, doprawiamy pieprzem, majerankiem, solą i dobrze mieszamy.

Ponownie doprowadzamy do wrzenia i powstałym sosem zalewamy ziemniaki oraz schab. Pieczemy 60-70 minut w 200ºC.


15 minut przed końcem możemy przykryć naczynie z zapiekanką folią aluminiową, żeby góra za bardzo się nie spiekła.

Czas przygotowania 90 min.

Dowiedz się więcej na temat: Zapiekanka z młodymi ziemniakami

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje