Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Młode warzywa

Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty,
  • 50 dag mielonego mięsa,
  • 1 czerstwa bułka kajzerka,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 2 listki laurowe,
  • po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście, opłucz. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i włóż do niej kapustę. Po 3-5 min zdejmij pierwsze liście (muszą lekko zmięknąć). Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach ostrożniej zetnij ostrym nożem.

Bułkę kajzerkę namocz w wodzie, odstaw na ok. 10 min. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, jajko, majeranek, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń - najpierw boki do środka, a potem zroluj.

Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały i ułóż w nim gołąbki jeden obok drugiego. Wlej wodę (powinna przykryć gołąbki), dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje