Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mistrzostwo grillowania

Maj to czas, kiedy odświeżamy swoje umiejętności w grillowaniu, ale warto też wypróbować klika nowych trików. Warto wprowadzić małe lub większe zmiany w celu udoskonalenia swojej techniki, zadziwienia gości i stania się niekwestionowanym mistrzem rusztu!

Mistrz grilla musi być też mistrzem zakupów, aby wybrać najlepsze i najświeższe składniki. Na ruszt można położyć wszystko - warzywa, owoce, ryby, owoce morza i oczywiście mięso!

Reklama

Warzywa i owoce powinny być twarde, żeby dobrze się grillowały i nie rozpadły. Mięso czerwone musi być naprawdę czerwone, o głębokiej i intensywnej barwie. Przy zakupie owoców morza i mięsa warto jest ufać swoim instynktom.

Marynowanie i pieczenie to najważniejszy etap, więc trzeba się dobrze przygotować! Sposobów na marynaty jest wiele, ale zawsze trzeba pamiętać o tym, by mięso miało czas w niej poleżeć - minimum 3 godziny. Pozwoli to na połączenie smaków i aromatów oraz na wchłonięcie ich przez mięso.

Jeżeli decydujecie się na wersję saute to przyprawiamy na chwilę przed wrzuceniem na ruszt. Dobrze jest też mięso posmarować, najlepiej olejem z orzeszków ziemnych - ma wyższą temperaturę pieczenia, więc jest i zdrowszy
i smaczniejszy.  A jak już wrzucimy je na ruszt to przewracamy tylko jeden raz, bo inaczej będzie suche. Przed podaniem jeszcze jeden trik - należy je obficie skropić cytryną wtedy zyska więcej aromatu i będzie przepyszne!

A teraz czas teorię przekuć w praktykę! Specjalnie od szefów kuchni Polsat Food Network mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów, na grillowane smakołyki!

  Grillowane warzywa z kolendrowym jogurtem

(Kobieta na Dzikim Zachodzie, w każdą niedzielę o 17:00 i 17:30)

Składniki

  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki posiekanej kolendry
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 lub 4 krople ostrego sosu
  • Sól i pieprz
  • 4 cukinie pokrojone w plastry
  • 2 małe, żółte dynie pokrojone w grubą kostkę
  • 1 bakłażan pokrojony w plastry
  • 2 pokrojone czerwone cebule
  • 12 pieczarek przekrojonych na pół
  • Oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania:

 1. Zmieszaj jogurt, kolendrę, sok z cytryny, czosnek, ostry sos, sól i pieprz do połączenia. Pozostaw
w lodówce.

2.  Warzywa i grzyby posmaruj oliwą, posól i popieprz. Grilluj na rozgrzanym ruszcie po 4 minuty z każdej strony.

3. Przełóż na talerz i podawaj z sosem.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje