Reklama

Miodowy sernik z wiśniami

Oprósz delikatnie cukrem pudrem.

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 400 g mąki
  • 3 jaja
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5–6 łyżek płynnego miodu
  • budyń waniliowy
  • 400 g półtłustego twarogu
  • 200 ml śmietany
  • szklanka wiśni w syropie
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wiśnie odcedzamy z syropu. Przesiewamy 200 g mąki, dodajemy posiekane 100 g masła, szczyptę soli, 100 g cukru, cukier waniliowy, jajo, siekamy nożem i zagniatamy ciasto, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 

Twaróg mielimy, dodajemy miód, śmietanę, budyń i cukier waniliowy, 2 jaja. Miksujemy na gładką masę.

Do przesianych 200 g mąki dodajemy posiekane 100 g masła, 100 g cukru pudru i przygotowujemy kruszonkę. 

Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim blachę łącznie z brzegami. Masę serową łączymy z wiśniami i przekładamy na ciasto. Wierzch posypujemy kruszonką, lekko dociskamy. Pieczemy 60 minut w 180ºC. Ostudzone ciasto możemy skropić sokiem z osączonych wiśni. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: wiśnie | kruszonka | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy