Reklama

Mintaj w porach

To propozycja na pyszny i łatwy do zrobienia rodzinny obiad.

Składniki na 8 porcji

  • 1 kg filetów z mintaja
  • przyprawa do ryb
  • duży por
  • 1/2 czerwonej papryki

Składniki na sos

  • 3 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 150 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Rozmrażam filety, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i z każdej strony oprószam przyprawą do ryb i pieprzem. Naczynie żaroodporne smaruję cienko masłem, układam w nim rybę, posypuję pokrojoną w kostkę papryką i posiekanym porem, tak aby w całości pokryły rybę, posypuję solą.

Następnie przygotowuję sos: ubijam jajka ze śmietanką, doprawiam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaję starty na tarce jarzynowej żółty ser i mieszam. Sosem zalewam mintaja i piekę ok. 30 minut w 180ºC.

Reklama

Ciepłe danie posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję z ziemniakami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy