Przejdź na stronę główną Interia.pl

Minitarty na cieście francuskim

Proste i eleganckie danie.

Czas przyrządzenia: 1 h
Składniki dla: 4

Składniki

  • 200 g mrożonego ciasta francuskiego pokrojonego na 4 kwadraty
  • 500 g zielonych szparagów
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ok. 10 g płatków migdałów
  • pieprz
  • 2 jaja
  • 30 g tartego parmezanu
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

 1. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej umyte szparagi z odciętymi końcówkami. Gotuj 3 minuty.

Reklama

2. Odsącz szparagi na sicie i ostudź. Przekrój na pół.

3. Rozwałkuj delikatnie podzielone na kwadraty ciasto francuskie. Oprósz bułką tartą i zawiń z każdej strony ok. 1 cm ciasta do środka, tworząc rant.

4. Wymieszaj w miseczce śmietanę, parmezan i jajka. Dodaj sól i pieprz.

5. Wylej ostrożnie powstałą masę na kawałki ciasta i ułóż na niej szparagi.

6. Posyp każdy kawałek płatkami migdałowymi.

7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C., wyłóż blachę pergaminem i piecz minitarty ok. 25-30 minut, aż zrobią się złocistobrązowe.

8. Lekko ostudź minitarty (ciasto francuskie po wyjęciu z piekarnika jest bardzo gorące!) i udekoruj natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje