Reklama

Miniserniczki z porzeczkowym musem

Owoce i zioła wprost z krzaczków zachęcają do kulinarnej fiesty. Oto, co warto z nich przyrządzić.

Składniki na spód

  • 150 g ciastek maślanych
  • 50 g masła

Składniki na mus porzeczkowy

  • 350 g czarnych porzeczek
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Składniki na masę serową

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g tłustego twarogu
  • 70 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • jeżyny i borówki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ciasteczka posiekaj i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż do foremek, uklep. 

2. Porzeczki zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Połącz je z cukrem pudrem i jogurtem. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku. Ostudź i dodaj do niej 2 łyżki masy porzeczkowej, wymieszaj i wlej całość do reszty masy. Jogurt i ser zmiksuj z cukrem pudrem. 

3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. Gdy lekko przestygnie, dodaj 3 łyżki masy serowej, wymieszaj i całość dodaj do reszty masy. Zmiksuj. Na ciasteczkowy spód wyłóż warstwę masy serowej i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Wylej na wierzch warstwę porzeczkową. Wstaw deser do lodówki na minimum godzinę. Udekoruj owocami.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy