Reklama

Miniserniczki

Są pyszne i wręcz rozpływają się w ustach. To idealny deser na poprawę humoru po trudnym dniu.

Składniki

  • 150 g kruchych ciasteczek
  • 500 g twarogu sernikowego lub białego sera dwukrotnie zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 1 saszetka waniliowego budyniu
  • skórka starta z jednej cytryny

Przygotuj foremkę na 12 muffinków i nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, używając opcji "góra i dół" lub termoobiegu. Wyłóż formę papierem do pieczenia babeczek, a na spodzie umieść wcześniej rozkruszone ciasteczka. W czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewać, przygotuj ciasto. Twaróg sernikowy, ricottę, cukier zwykły i wanilinowy, skórkę z cytrusów oraz proszek budyniowy umieść w dużej misce i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj jajko i ponownie zamieszaj składniki.

Masę przelej do foremek, wsadź do piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż ciasto się zetnie. Jeśli serniczki są już gotowe, odstaw je do przestudzenia.

Reklama

Chłodne ciasteczka posmaruj z wierzchu warstwą ulubionego jogurtu, roztopioną czekoladą lub powidłami. To idealny deser do kawy!

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: sernik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy