Przejdź na stronę główną Interia.pl

Minestrone z komosą ryżową

Zupa z komosą ryżową, orzechowo-pietruszkowym pesto, dynią i jarmużem.

Składniki na 4 porcje:

  • 50 g komosy ryżowej
  • 700 g dyni
  • 75 g jarmużu
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ papryczki chili
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na pesto:

  • 10 g orzechów laskowych
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g startego parmezanu
  • 100 ml oliwy
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Reklama

Zaczynamy od przyrządzenia pesto. Obieramy ząbek czosnku i rozgniatamy. Siekamy natkę pietruszki. Mieszamy orzechy laskowe, natkę pietruszki, czosnek, parmezan i sól morską, a także połowę oliwy. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przechowujemy pesto w lodówce.

Cebulę obieramy i siekamy. Myjemy pomidora, usuwamy ze środka pestki, a miąższ kroimy w małą kostkę. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy ze środka pestki i włókna, a miąższ kroimy w kostkę o boku 2 cm. Myjemy i drobno siekamy łodygę selera naciowego. Myjemy jarmuż, usuwamy łodygi, a liście kroimy na kawałki (zachowujemy kilka ładnych kawałków do dekoracji).

W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kostki pomidora, dyni i kawałki selera. Podsmażamy przez 5 minut. Zalewamy połową bulionu warzywnego i gotuj emy na małym ogniu przez około 15 minut. Prażymy komosę ryżową na suchej patelni na małym ogniu przez 3 minuty.

Do garnka z warzywami dodajemy resztę bulionu, a następnie komosę ryżową, posiekaną papryczkę i połowę pesto. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Na końcu doda jemy jarmuż i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Tuż przed podaniem dodajemy sok z cytryny i zachowane kawałki jarmużu. Pesto serwujemy w słoiczku, żeby każdy mógł dodać go do zupy tyle, ile chce.

Przepis pochodzi z książki "Moja kuchnia wege".

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje