Reklama

Minestrone

Minestrone zwykle jest bezmięsna, z dużą ilością drobno pokrojonych warzyw, ale można podać ją z małymi klopsami z mielonego mięsa, smażonymi na oliwie z czosnkiem.


Składniki

  • 90 dag obranych pomidorów
  • 50 dag pomidorków cherry
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 30 dag drobnego makaronu rurki
  • 60 dag białej fasoli w puszce
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

1. Włoszczyznę umyć, oczyścić, drobno pokroić. dymkę pokroić w pierścienie, czosnek i tymianek posiekać. 

2. Bulion zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Warzywa wrzucić do gorącego bulionu. Obrane pomidory pokroić, dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu 15 minut. 

3. Makaron ugotować o minutę krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu, odcedzić. 

4. Fasolę odsączyć z zalewy, pomidorki cherry przepołowić, razem z makaronem wrzucić do zupy pod koniec gotowania. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy