Reklama

Migdałowa Pani Walewska

Migdałowe wypieki - ich smak i aromat kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Spróbuj i daj się ponieść emocjom!

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 18 proc.
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

Składniki na bezę

  • 6 białek, szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 3-5 kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż na około 30 minut do lodówki. 

2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, partiami dosypuj cukier. Pod koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną. 

3. Połowę wystudzonego ciasta rozwałkuj na placek i wylep nim dno formy o wym. 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 minut w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz drugi placek. 

Reklama

4. Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodaj do gotującego się mleka. Gotuj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch. Ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu wmieszaj aromat. Upieczone placki przełóż kremem. Wstaw do lodówki do stężenia. 

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy