Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Miętowe babeczki

Powitaj wiosnę na kolorowo. Wypróbuj przepis na pyszne babeczki pistacjowo-miętowe.

Składniki

  • 2/3 szklanki pistacji + łyżka posiekanych do dekoracji
  • 270 g miękkiego masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 270 g cukru pudru
  • 50 ml śmietany kremówki
  • kilka posiekanych liści mięty
  • zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pistacje oraz połowę cukru blendujemy na gładką masę. Do miski wsypujemy pozostały cukier, dodajemy 200 g miękkiego masła, jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i miksujemy. 

2. Masę nakładamy łyżką do papierowych papilotek do 2/3 wysokości. Pieczemy w 160°C ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy babeczki z piekarnika i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia. 

3. Resztę masła miksujemy na puszystą masę. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją partiami do masła, ostrożnie mieszając. Wsypujemy cukier puder do smaku, barwnik oraz zblendowane listki mięty. Miksujemy 2 minuty i przekładamy krem do rękawa cukierniczego. Babeczki dekorujemy kremem oraz pistacjami. Przechowujemy w lodówce.

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje