Reklama

Mięso z truskawkami karmelizowanymi

Z truskawkami możesz przyrządzić wytrawne dania na obiad lub kolację. Zobacz, z czym najlepiej je łączyć i podawać.

Składniki

  • 60 dag mięsa (szynka, schab)
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • sól, mielony pieprz, chili

Składniki na sos

  • 20 dag truskawek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj sos sojowy, miód i olej. Dodaj drobno posiekany czosnek, mielony pieprz oraz chili. 

2. Mięso obtocz w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego, polej marynatą, przykryj i piecz w temperaturze 180°C ok. godzinę. 

3. W rondlu roztop masło. Dodaj pokrojone na połówki truskawki i zasyp brązowym cukrem. Powoli mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj ziarna pieprzu i gotuj na wolnym ogniu, aż woda z truskawek nieco odparuje. Upieczone mięso lekko przestudź, pokrój na plastry i polej gorącym sosem.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy