Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mięso na patyku

Wyśmienita przekąska z mięsa mielonego na każdą imprezę.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy do kebaba
  • 5 łyżek wody
  • sól i pieprz

Składniki na sos tzatziki

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Zrób sos tzatziki: ogórek (ze skórką) umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij sok. Dodaj jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłódź. 

2. Mięso połącz z posiekaną cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp przyprawę do kebaba, sól i pieprz. Wymieszaj. Do masy wlej wodę i ponownie ją wyrób. W dłoniach uformuj długie wałeczki i ponadziewaj je na patyczki (patyczki do szaszłyków namocz co najmniej godzinę w zimnej wodzie, aby się nie spaliły w czasie pieczenia ). Ułóż na ruszcie i piecz, aż będą dobrze zarumienione. Podaj z sosem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje