Reklama

Reklama

Mięsny placek z warzywami i pieczarkami

Sprawdź, jaki potencjał tkwi w mięsie mielonym. Te danie rozpływają się w ustach!

Składniki

  • 25 dag mięsa wieprzowego
  • 25 dag fileta z indyka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i chili
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso razem zemleć. Cebulę i marchew obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody. 

2. Do usmażonych pieczarek włożyć startą marchewkę i zmielone mięso. Smażyć, aż mięso się zrumieni, doprawić sosem sojowym, pieprzem ziołowym, solą i chili. Wymieszać. Okrągłą formę (np. tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie przyciąć do rozmiarów formy.

3. Ciastem francuskim wyłożyć dno i boki tortownicy, zlepić złączenia. Nałożyć odsączony farsz, przykryć z góry ciastem, zlepić, w kilku miejscach naciąć z wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem. Środek ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Wstawić na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje