Reklama

Mięsa z suszonymi owocami

Owoce, którymi nadziewamy mięso, trzeba zamarynować w alkoholu (koniak, rum) albo w soku pomarańczowym.

Koniakowa pieczeń wieprzowa

Składniki na 4 porcje: 80 g suszonych śliwek (bez pestek), 80 g suszonych moreli, 200 ml koniaku, 1 duża pomarańcza, 4 ząbki czosnku, 1,2 kg schabu wieprzowego, sól, pieprz, 10 g skórki otartej z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki, 30 g masła, 1 łyżka posiekanego tymianku.

Suszone śliwki i morele zalać koniakiem, odstawić do napęcznienia. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, połowę przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać, poprzekrawać wzdłuż na pół. Oczyszczone, odebrane od kości mięso naciąć wzdłuż (nie dokrawać do końca) i lekko je rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.

Reklama

Owoce wyjąć z zalewy (zalewę zostawić do podlewania mięsa). Włożyć do miski, dodać pokrojoną pomarańczę i skórkę z cytryny, zalać miodem i wymieszać. Na płacie mięsa rozłożyć wzdłuż mieszankę owocową (nieco odłożyć) oraz ząbki czosnku. Mięso złożyć na pół jak naleśnik i spiąć wykałaczkami.

Rozpuścić masło w brytfannie, włożyć mięso, posolić i obsmażyć ze wszystkich stron. Wokół mięsa rozłożyć resztę owoców i kawałki pomarańczy, podlać zalewą koniakową. Mięso posypać tymiankiem i pod-lać małą ilością wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Podlewając sosem i (ewentualnie) wodą, piec ok. 50 minut. Pieczeń pokroić w plastry. Serwować z ryżem i owocami z pieczenia.

Polędwica z trójbarwnym farszem

Składniki na 4 porcje: 1 łyżka drobnego cukru, 40 ml brandy, 60 g suszonych śliwek, 60 g suszonych gruszek, 2 polędwice wieprzowe (po 300 g), sól, pieprz czarny tłuczony, 120 g sera z niebieską pleśnią (roquefort, lazur), ok. 4 łyżek oleju, 2 cebule, ok. 100 ml czerwonego wina.

Do rondelka wlać brandy oraz 200 ml wody z cukrem. Wymieszać. Wrzucić suszone śliwki i gruszki i przez chwilę razem gotować. Rondelek zdjąć z ognia, owoce zostawić w marynacie na 30 minut. Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.

Zamarynowane owoce odsączyć na sicie z zalewy. Ser pleśniowy pokroić w nieduże kawał-ki. Owoce oraz kawałki pleśniowego sera rozłożyć wzdłuż pośrodku płata mięsa. Mięso zwinąć w roladę, obwiązać mocną nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć na nim roladę. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać i po-kroić w talarki. Cebulowe talarki rozłożyć w brytfannie i ułożyć na nim obsmażone mięso. Wlać wysmażony sos z patelni. Podlać winem (ewentualnie małą ilością bulionu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 15 minut. Odstawić mięso na co najmniej 10 minut. Potem pokroić w grubsze plastry. Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy