Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mięsa w aromatycznym sosie

Świąteczna pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina zyska na smaku, jeśli zostanie podana z pysznym sosem. Przygotuj go na bazie bakalii, owoców lub ziół.

Udka kaczki w bakaliowym sosie

Składniki

  • 4 udka kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka (najlepiej odmiany szara reneta)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 8 gałązek świeżego rozmarynu
  • sól i czarny, mielony pieprz

Składniki na sos

  • po 2 łyżki suszonych śliwek, moreli i wiśni
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • 250 ml czerwonego wina
  • szczypta soli

1. Suszone wiśnie, morele  i śliwki zalej wrzątkiem.  Po kwadransie odcedź.

Reklama

2. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć do niego obrany i przepołowiony czosnek. Na udkach połóż po jednej gałązce rozmarynu. Przykryj i piecz przez  70 minut w 180 stopniach C.

3. Umyj i przekrój na pół jabłka. Obierz ze skórki i wydrąż nasiona, a następnie ponacinaj owoce. Posyp cynamonem.

4. Zlej wytopiony tłuszcz  i wrzuć do naczynia jabłka. Udka posmaruj roztopionym masłem i miodem. Włóż  ponownie do piekarnika  i piecz jeszcze przez 20 minut, tym razem bez przykrycia.  Na 5 minut przed końcem dodaj resztę rozmarynu.

5. Przygotuj sos: do blendera wlej wino i wsyp przyprawę do pierników. Zmiksuj, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodaj suszone  owoce. Ponownie zmiksuj,  ale krótko, tak by były  wyczuwalne ich kawałeczki.

6. Dodaj sos do udek na kwadrans przed końcem pieczenia.

7. Nałóż na talerze gorące udka i podlej je porcją sosu.  

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje