Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mielone z warzywami

Z mięsa mielonego zwykle formujemy kotlety. Dziś mielone w roli farszu - z dodatkiem ogórka, kapusty lub buraka.

Faszerowane roladki wołowe

Składniki na 4 porcje: 600 g antrykotu wołowego, pieprz, 2 łyżki musztardy, 4 kiszone ogórki,  sól, 200 g mielonego mięsa, 1 jajko, szczypta majeranku i mielonego kminku, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 30 g mąki, liście sałaty do dekoracji.

Reklama

Antrykot opłukać, osuszyć. Pokroić w plastry, rozbić przez folię. Oprószyć solą, pieprzem, posmarować musztardą stołową.

Mielone mięso przełożyć do misy, dodać jajko i pokrojone w grubsze kawałki kiszone ogórki. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dobrze wymiesić, uformować z masy nieduże wałeczki. Wałeczki ułożyć na krawędziach plastrów mięsa wołowego, razem zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami.

Cebulę obrać, drobno posiekać. W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę do przyrumienienia. Włożyć roladki, szybko podsmażyć je ze wszystkich stron. Podlać ok. 300 ml wody, dusić pod przykryciem 70-80 minut, aż zmiękną. Gotowe roladki wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce.

Tłuszcz z pieczenia oprószyć mąką, podsmażyć, mieszając, zalać 500 ml wody. Gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu. Sos przecedzić, doprawić pieprzem i solą. Do sosu włożyć roladki, chwilę je podgrzewać. Roladki ułożyć na talerzach, polać sosem, udekorować listkami kędzierzawej sałaty. Podawać z białym lub brązowym ryżem.

Zapiekana babka kapuściana

Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty włoskiej, 2 bułki, 200 ml mleka, 2 ząbki czosnku, 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 2 jajka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 50 g bekonu, pieprz, sól, masło i bułka tarta do brytfanny.

Kapustę włoską oczyścić z przywiędniętych wierzchnich liści, wyciąć głąb, poszatkować, sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sitku.

Bułki pokroić w kawałki, zalać mlekiem, by nasiąkły. Czosnek obrać, utrzeć z solą. Kapustę lekko odcisnąć, drobno posiekać. Przełożyć do misy, dodać mielone mięso, jajka, czosnek, pieprz i natkę pietruszki, dobrze wymieszać. Bekon pokroić w kostkę. Bułkę lekko odcisnąć. Bułkę i bekon dodać do masy mięsno- kapuścianej, ewentualnie dosolić. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą brytfanny. Zapiekać ok. 50 w 160°C. Podawać z ziemniakami i sosem tzatziki.

Buraczki mięsem nadziane

Składniki na 4 porcje: 1 nieduża cebula, 200 g mielonej wieprzowiny, 2 łyżki oleju, 4 łyżki gotowanego ryżu, 200 ml kwaśnej śmietany, oregano, sól, pieprz, 50 g masła.

Buraki dobrze wyszorować szczoteczką, ułożyć w brytfannie. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, upiec na półmiękko. Kiedy przestygną, obrać je. Burakom ściąć czubki. Łyżeczką wyżłobić miąższ, drobno go pokroić.

Cebulę obrać, drobno pokroić. Mielone mięso podsmażyć na oleju. Włożyć do misy, dodać ugotowany ryż, cebulę, miąższ z buraków i połowę kwaśnej śmietany. Wszystko dobrze wymieszać, doprawiając oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Nadzieniem napełnić wyżłobione buraki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Pokropić kwaśną śmietaną, zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować listkami świeżych ziół. Podawać z gotowanymi ziemniakami.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje