Reklama

Mielone z piekarnika

Obiad na szybko, który zasmakuje wszystkim domownikom? Polecamy przepis na lekką wersję kotletów z mięsa mielonego.

Składniki

  • 1 kg chudej szynki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • duże jajko
  • duża bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. 

3. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180°C. 10 minut przed końcem przewracamy kotlety na drugą stronę, żeby również była rumiana. 

Reklama

4. Możemy podać z brokułami na parze i sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy