Reklama

Melony najlepsze na upał

​Wielu osobom melon kojarzy się z latem. Słusznie, bo to idealny owoc do sezonowego menu.

Ma dużą zawartość wody (ponad 90 proc.), jest niskokaloryczny. Dzięki temu może zaspokoić pragnienie i być lekką, orzeźwiającą przekąską w upalny dzień. Nazwa melona kantalupa pochodzi od zamku Cantalupo koło Rzymu. Kantalupa ma jasnozielony miąższ i złoto-zieloną chropowatą skórkę z bruzdami, pokrytą charakterystyczną białą siateczką. Kantalupa jest delikatna w smaku, soczysta i idealnie nadaje się do owocowych letnich sałatek oraz jako dodatek do deseru. Warto spróbować kantalupy jako przystawki z dodatkiem imbiru lub skropionej sokiem z cytryny.

Reklama

Żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty, najsłodszy ze wszystkich odmian miąższ ma melon miodowy. Bardzo dobrze komponuje się w roladkach i sałatkach w duecie z szynką długo dojrzewającą (wystarczy słupki melona owinąć szynką) czy serami pleśniowymi. Także w mięsnych szaszłykach. Jako dodatek do deserów i lodów świetny będzie melon Galia o żółtej skórce pokrytej siateczką, z jasnozielonym, delikatnymi aromatycznym miąższem. W marketach łatwo dostępny jest też melon Piel De Sapo. Jego zielona skórka przypomina arbuz, ale nie jest gładka, a chropowata. Piel de sapo (Santa Claus) ma kremowy, mało słodki jasnozielony miąższ. Jest doskonały w daniach z drobiu, rybami i owocami morza. Najlepiej smakuje schłodzony. Dotyczy to zwłaszcza kantalupy i melona miodowego. W niskiej temperaturze miąższ zyskuje właściwą konsystencję, a aromat stopniowo się uwalnia podczas jedzenia. W upalny dzień możemy przyrządzić pyszny chłodnik, łącząc melon z ogórkiem i listkami mięty, z dodatkiem świeżego imbiru.

Z miąższu melona zmiksowanego z jogurtem oraz miętą, zamrożonego w foremkach, otrzymamy pyszne lody, z samego przecieru - sorbet. Przecier z melona to apetyczny naturalny zagęszczacz do koktajli owocowych i drinków. O dojrzałości świadczy niewielki dołek przy ogonku (szypułce). Jeśli zamiast dołka owoc ma wybrzuszenie, pewnie został zerwany, gdy był jeszcze zielony. Niekiedy wystarczy zostawić melon na 1-2 dni w temperaturze pokojowej czy na nasłonecznionym parapecie, aby dojrzał. Niedojrzałe melony przetrwają w lodówce do kilku tygodni.

31/2016 Świat i Ludzie


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy