Przejdź na stronę główną Interia.pl

Melon: Zdrowie i rarytas w jednym

Ten kuzyn ogórka i dyni jest bogaty w cukier, beta-karoten, witaminy C, E, PP oraz z grupy B, kwas pantotenowy i związki mineralne. Jest smaczny i niskokaloryczny.

Do Europy nasiona melona przywieźli misjonarze. Polska poznała go dopiero w XVII wieku. Wtedy to zaczęto go uprawiać w oranżeriach należących do szlachty.

Reklama

Melony jada się zwykle na surowo, krojąc je w plastry lub w kostkę. Są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i koktajli, ale niektóre gatunki można też marynować i dusić. Melon nadaje się do potraw słodkich i wytrawnych. To świetny składnik przystawek i dań głównych.

Jak kupować melony?

Wybieraj owoce ciężkie , delikatnie spękane przy szypułce, o jasnym kolorze, w zależności od odmiany: żółtym, żółtopomarańczowym lub kremowym. Nie zapomnij powąchać owocu. Ma pachnieć melonem, czyli subtelnie, lekko mdławo.

Te bez zapachu są zazwyczaj twarde i niesmaczne, ale z drugiej strony intensywny zapach może świadczyć o tym, że melon jest zbyt dojrzały. Dojrzałe melony powinno się zjeść w ciągu kilku dni od kupienia, niedojrzałe można przechować kilka tygodni.

Elegancka przystawka


W prosty sposób przygotujesz wykwintne przekąski. Soczysty miąższ melona możesz pokroić albo wydrążyć specjalną łyżką melonowe kulki i wykorzystać je do koreczków. Wystarczy, że nabijesz je na wykałaczkę i dodasz ulubione dodatki (kabanosy, oliwki, ser pleśniowy itd.). Popularna przystawka to również schłodzone plastry melona zawinięte w plastry szynki parmeńskiej.

Orientalny chłodnik


Duże krewetki obierz, usuń ciemną nitkę i skrop je sokiem z cytryny, posyp posiekanym czosnkiem i gotuj na parze 4 minuty. Następnie lekko posól i odstaw. Z melona odkrój czapeczkę i za pomocą dużej łyżki wydrąż miąższ, pozostawiając nienaruszoną łupinę.

Miąższ przełóż do blendera, dodaj posiekany imbir, kawałki trawy cytrynowej i całość zmiksuj. Dołóż jogurt grecki, posól, wymieszaj. Gotową masą napełnij łupinę melona i wstaw do lodówki. Krewetki nabij na patyczki. Pokrój drobno chili i posyp chłodnik.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje