Reklama

Reklama

Medaliony zapiekane z fasolką w sosie serowym

Oto zdrowa i smaczna propozycja na obiad.

Składniki na 4 porcje

  • 80 dag zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1/4 litra bulionu warzywnego
  • 1/4 litra mleka
  • 1 cebula
  • 10 dag sera gorgonzola (innego pleśniowego)
  • 2 polędwiczki wieprzowe (razem ok. 60 dag)
  • 10-12 (razem 10 dag) plasterków wędzonego boczku
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie, ok. 60 minut:

Reklama

1. Fasolkę oczyścić, opłukać, strączki gotować 15 minut w posolonej wodzie (poza sezonem można wziąć mrożoną fasolkę). Natkę pietruszki i tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.

2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 3 dag masła, zeszklić na nim połowę cebuli. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z bulionem warzywnym i mlekiem. Dołożyć tymianek. Sos beszamelowy gotować, stale mieszając przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy i przyprawić sos solą i pieprzem.

3. Polędwiczki oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Każdą pokroić na 5-6 medalionów. Kawałki mięsa owinąć plasterkami boczku. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć medaliony, smażyć je po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec posypać solą, pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

4. Fasolkę odcedzić. Na patelni rozgrzać resztę masła, podsmażyć na nim pozostałą cebulę i fasolkę. Pod koniec smażenia dołożyć natkę pietruszki. Przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Medaliony obłożyć fasolką szparagową. Polać sosem serowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 25 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje