Przejdź na stronę główną Interia.pl

Mazurka czas zacząć

Tradycyjne i nieco bardziej ekstrawaganckie mazurki wielkanocne możemy upiec nieco wcześniej. A świąteczne oczekiwanie niech osłodzą ptysiowe zajączki ze śmietaną.

Mazurek tradycyjny

Składniki na 12 porcji:

Reklama

Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, cukier wanilinowy, szczypta soli, 2-3 łyżki cukru pudru, marmolada śliwkowa
Do dekoracji: 30 dag marcepanu, barwniki spożywcze
Ponadto: papier do pieczenia, mąka do wysypania formy

1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodaj szczyptę soli. Dołóż zimną i twardą margarynę, wszystkie składniki szybko posiekaj nożem.

2. Następnie wbij żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce 2 godziny. Następnie ciasto podziel na dwie równe części, każdą rozwałkuj na niezbyt cienki owalny placek.

3. Z pergaminu wytnij 2 szablony w kształcie jajek: jedno jajko powinno być o 2-3 cm większe od drugiego. Do każdego z rozwałkowanych placków ciasta przyłóż szablon w kształcie mniejszego jajka i obrysuj ostrym nożem. Placki ciasta w kształcie jajka przełóż na blachę wysypaną mąką.

4. Placki ponakłuwaj lekko widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 190° C. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Następnie jeden placek posmaruj marmoladą, przykryj drugim i znów posmaruj marmoladą.

5. Rozwałkuj 1/2 marcepanu, przyłóż do niego szablon w kształcie większego jajka i wykrój nożem. Przykryj marcepanem marmoladę, zawijając brzegi, aby przykryły też boki ciasta. Resztę marcepanu podziel na porcje, zabarwiaj go na różne kolory i zrób pozostałe elementy dekoracji: paski, małe kwiatki, duże kwiatowe płatki. Do wykonania ozdobnych elementów możesz też użyć pisaków spożywczych lub barwnego lukru.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 450 kilokalorii

Mazurek pomarańczowy

Składniki na 10 porcji:

Na kruchy spód: 20 dag mąki, 10 dag dobrze schłodzonego masła, 5 łyżek cukru pudru
Na masę: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 250 ml dżemu pomarańczowego lub morelowego, żółtko, łyżeczka śmietany
Do dekoracji: lukier gotowy (lub 13 dag cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny i 1-2 łyżki gorącej wody), pomarańcza pokrojona w plasterki, zielony barwnik spożywczy

1. Z mąki, masła i cukru zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika. Po upływie tego czasu odkrój 1/3 część ciasta i odłóż, a pozostałe 2/3 rozwałkuj i wylep nim prostokątną formę.

2. Z odłożonego ciasta zrób wałeczek i spiralnie go skręć. Brzeg ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem, dolep wałeczek ciasta tak, by tworzył brzeg. Posmaruj go pozostałym żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (15-20 minut) w temperaturze 180° C.

3. Dżem przełóż do garnka, dodaj skórkę pomarańczową i mocno podgrzej. Ciepłą masą wypełnij środek ostudzonego mazurka. Gdy masa pomarańczowa ostygnie, polej ją lukrem (gotowym lub przygotowanym z podanych składników). Udekoruj plastrami pomarańczy. Lukrem połączonym z zielonym barwnikiem spożywczym narysuj dowolny wzorek.

Przygotowanie: 70 minut
Porcja: 350 kilokalorii

Ptysiowe zajączki

Składniki na 3 sztuki: 1/4 kostki margaryny, 2/3 szklanki mąki , 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 1/3 szklanki dobrze schłodzonej śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 jajka, tłuszcz do formy, polewa czekoladowa
Ponadto: szprycka

1. Margarynę przełóż do rondla, dodaj 1/2 szklanki wody oraz szczyptę soli. Składniki zagotuj powoli na wolnym ogniu, mieszając je. Gdy wszystko zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.

2. Do masy dosyp przesianą mąkę i ponownie ustaw na małym ogniu. Podgrzewaj bardzo powoli, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie ładnie odstawać od ścianek rondla. Garnuszek z ciastem odstaw do ostygnięcia. Gdy już przestygnie, wbij jajka, dokładnie wymieszaj, a następnie zmiksuj na gładko. Przełóż ciasto do szprycki i wyciskaj na wysmarowaną tłuszczem blachę porcje ciasta, formując z nich głowę, tułów oraz uszy zajączka.

3. Blachę z ciastkami wstaw do rozgrzanego do temp. 200° C piekarnika, piecz ok. 20 minut. Gdy zaczną się rumienić, wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

4. Ciastka przekrój ostrym nożem w poprzek na pół. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Bitą śmietaną napełniaj połówki zajączków, przykryj odciętym wierzchem. Odrobiną płynnej polewy narysuj zajączkom oczy, uszy oraz wąsy. W razie potrzeby połącz nią także te części ciastka, które się odłamały.

Przygotowanie: 65 minut
Porcja: 480 kilokalorii

Mazurek wschodni

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto: 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru, 2 małe cytryny, 2 szklanki mielonych orzechów włoskich, sól
Na lukier: 2 szklanki cukru pudru, łyżka soku z cytryny, 1/4 szklanki gorącej wody
Na dekorację: 4-5 łyżek posiekanej kolorowej galaretki owocowej lub kolorowe siekane owoce kandyzowane, łyżka smażonej skórki pomarańczowej
Ponadto: forma w kształcie kwiatu

1. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce, żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą jasną masę. Cytryny sparz wrzątkiem i poczekaj, aż ostygną. Następnie wytrzyj je starannie do sucha i otrzyj z obu skórkę na tarce o drobnych oczkach. Do masy jajecznej dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, dodawaj porcjami zmielone orzechy włoskie.

2. Schłodzone białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do ozdobnej formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz 35 minut w temperaturze 175° C. Odstaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia.

3. Zrób lukier. Składniki ucieraj, aż powstanie jednolita masa. Posmaruj mazurek lukrem, udekoruj kolorowymi owocami lub galaretką oraz smażoną skórką.

Przygotowanie: 70 minut
Porcja: 315 kilokalorii

Świat i Ludzie 13/2012

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | kruche ciasto | ciasto

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje