Reklama

Mazurek z bakaliami

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnych wypieków, w tym mazurka. Warto ozdobić go wałeczkami ciasta, a na pysznej masie ułożyć ulubione dodatki, jak orzechy i rodzynki.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na masę czekoladową

  • 100 g margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • kilka kropel olejku rumowego lub migdałowego

Składniki dodatkowe

  • 2-3 łyżki kwaskowatej marmolady, np. porzeczkowej lub pomarańczowej
  • orzechy laskowe
  • płatki migdałów
  • rodzynki
  • ulubione kandyzowane owoce, np. papaja, mango lub ananas w małych kostkach

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. 

2. Ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego kilka cienkich pasków i spleć je jak warkocze. Resztą rozwałkowanego ciasta wyłóż formę posmarowaną margaryną. Z zaplecionych pasków zrób ozdobny rancik. Ciasto nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Słodkości Wysyp na nie suche ziarna, np. fasolę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 20 minut. 

3. Przygotuj masę: margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj kilka kropel olejku. 

4. Ostudzone ciasto posmaruj marmoladą, a następnie masą czekoladową. 

5. Udekoruj mazurek orzechami, rodzynkami, płatkami migdałowymi i owocami kandyzowanymi.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy