Reklama

Reklama

Mazurek kokosowy z morelami

Kolorowy mazurek to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Polecamy w podkręconej wersji, z wiórkami kokosowymi.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 210 g białej czekolady
  • morelowa konfitura

Składniki do dekoracji

  • suszone płatki kwiatów
  • suszone morele
  • kulki raffaello

Sposób przygotowania ciasta:

Reklama

Mieszamy mąkę, cukier i masło do uzyskania drobnych kawałeczków (siekamy składniki nożem na stolnicy). Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, rozwałkowujemy na placek, przykładamy karton i wycinamy kształt pisanki z placka wzdłuż kartonu. Razem z papierem przenosimy ciasto na blachę. Całość dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. 

Masa: Podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy wiórki. Studzimy. Na wystudzony spód nakładamy konfiturę, na konfiturę czekoladową masę. Na górze układamy wedle życzenia morele, połówki raffaello i posypujemy płatkami kwiatów. Smacznego!


Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Mazurek kokosowy z morelami | Wielkanoc

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje