Przejdź na stronę główną Interia.pl

Matcha: Co, jak i z czym jeść

Najzdrowsza na świecie zielona herbata. Napój samurajów, mnichów tybetańskich i... modelek Victoria’s Secret. Oczyszcza, odchudza, odmładza. Z matchy najlepiej przygotować energetyzujący albo uspokajający napój, można też intensywnie zielony puder dodać do deserów i wypieków, zyskają oryginalny kolor i smak.

W Japonii pije się ją od dawna. Wojownicy przed bitwą wykorzystują jej energetyzujące właściwości, a mnisi w aśramach przed medytacją, gdyż matcha zaparzana dłużej nabiera relaksujących właściwości. Współcześnie najzdrowsza z zielonych herbat stała się popularna dzięki modelkom Victoria’s Secret, które zaczęły ją zamawiać zamiast kawy. Bo matcha zawiera tyle samo kofeiny co napój z ziaren kawowca, ale podnosi poziom energii stopniowo i na dłużej. I ta ilość odmładzających antyoksydantów!

Reklama

Sześć razy więcej niż w jagodach goji, siedem razy więcej niż w ciemnej czekoladzie, siedemnaście razy więcej niż w jagodach i aż kilkadziesiąt razy więcej niż w szpinaku!

Jak powstaje

Dwa tygodnie przed zbiorami krzewy herbaty tencha przykrywa się specjalnymi matami, co pobudza w listkach produkcję chlorofilu. Kiedy stają się zielone i słodkawe, zbiera się je i miele na zielony puder.

Dlaczego warto

Matcha może pomóc spalić kalorie cztery razy szybciej, a ćwiczenia tuż po wypiciu tej herbaty zwiększają o 25 proc. redukcję tkanki tłuszczowej. Chlorofil pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a nawet z metali ciężkich. Skład matchy to długa lista witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy z grupy B, A, E i C, cynk, potas, wapń, sód, żelazo.

Jak z niej korzystać

Łyżeczkę herbaty zalej wodą o temp. 80 stopni, a następnie mieszaj energicznie napój około 30 sekund. Możesz ją też dodać do jogurtu, mleka, koktajlu, lodów, ciasta.

Na następnej stronie znajdziesz przepisy z wykorzystaniem matchy >>>

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje