Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Maślane z twarożkiem waniliowym i owocami

Składniki

  • szklanka borówek
  • 2 jaja
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • 25 g masła
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 500 g białego sera
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mąki
  • masło klarowane
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki

Przygotowanie:

Reklama

Borówki amerykańskie płuczemy, osuszamy. Biały ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, 7 łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy borówki i mieszamy, by owoce połączyły się z serem. Wstawiamy do lodówki, żeby twarożek się schłodził.

Roztapiamy 25 g masła, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło, maślankę i miksujemy, by powstało gładkie ciasto. Odstawiamy na 5 minut, aby ciasto trochę odpoczęło.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wykładamy porcje ciasta, aby powstały okrągłe racuchy. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Z przygotowanego ciasta powinno wyjść 12 placuszków. Przekładamy je na papierowe ręczniki, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu i wstawiamy do nagrzanego do 100ºC piekarnika, aby za bardzo nie ostygły.

Racuszki, po 3 na porcję, przekładamy na talerze, obok układamy twarożek z borówkami amerykańskimi i całość posypujemy cukrem pudrem. Możemy udekorować listkami melisy lub mięty.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje