Reklama

Reklama

Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

Przepis Karola Okrasy.

Składniki

  • 4 ładne filety ze świeżych śledzi
  • 200 ml białego octu winnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 100 g wątróbki z dorsza
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęd selera naciowego
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 twarde jabłka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Przygotowanie:

Reklama

Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę. Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą.

Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony. Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim, po czym smażymy na bardzo małym ogniu aż ocet odparuje, a konfitura zgęstnieje. 

Do moździerza lub miksera przekładamy posiekaną rukolę, dodajemy uprażone na suchej patelni i przesiekane orzeszki sosnowe, olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę. Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy kromki pastą z rukoli i orzeszków, nakładamy kotleciki i konfiturę z cebuli. 

Oglądaj "Gotowanie z Okrasą. Rybne kolacje" od poniedziałku do piątku o godz. 20.00 tylko w Polsat Food Network.

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje