Reklama

Reklama

Marokańskie szaszłyki z cytrynowo-oliwkowym vinegrette

Aromatyczne, smakowite szaszłyki z cytrynową nutą i domowym sosem vinegrette.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 ml greckiego jogurtu
  • łyżka wędzonej papryki
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • sól

Składniki na vinegrette

  • 70 ml soku z cytryny + 2 łyżeczki skórki
  • 70 ml oliwy
  • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 150 g zielonych oliwek
  • łyżeczka płatków chili
  • sól
  • 100 g sera feta

Sposób przygotowania:

Reklama

Pokrojonego kurczaka wkładamy do miski i dodajemy do niego składniki marynaty: oliwę, jogurt, paprykę, kolendrę, kminek, posiekany czosnek, starty imbir i sól. Marynujemy przez min. 15 minut. Kawałki mięsa nabijamy na długie patyczki. Grillujemy szaszłyki na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. W między czasie przygotowujemy vinegrette. W misce łączymy sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę, kolendrę, pokrojone oliwki, płatki chili i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Gotowe szaszłyki podajemy polane dressingiem oraz z pokruszoną fetą. Smacznego!

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: szaszłyki | kuchnia marokańska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje