Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Marokańska zupa fasolowa z imbirem i kminem

Fasola w połączeniu z imbirem i kminem daje ciekawy i nieoczywisty smak, dlatego warto jej spróbować. Poniżej znajdziesz przepis na wykonanie zupy z tych składników.

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 l rosołu drobiowego
  • 2 szklanki fasoli o dużych ziarnach namoczonej przez noc
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 pęczka natki
  • 2-centymetrowy kawałek obranego imbiru
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Przygotowanie:

1. W garnku, na łyżce oliwy podsmaż czosnek. Zalej go rosołem i dwiema szklankami wody, a następnie wrzuć fasolę. Gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny. 

2. Dodaj pokrojoną marchew. 

3. W moździerzu utrzyj nasiona kminu rzymskiego z ziarnami kolendry. Podpraż je na suchej patelni i dodaj do zupy razem z kolendrą i posiekanym imbirem. Gotuj ok. 30 min. Dopraw solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny. Posyp natką.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | Zupa fasolowa | kminek | imbir

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje