Reklama

Reklama

Marmurek korzenny z jabłkami

1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne, a cząstki miąższu pokrój na kawałeczki. Skrop je od razu sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał. Podłużną foremkę o dł. 30 cm i poj. 2 l posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. 

2. Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i torebką cukru wanilinowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Dobrze wymieszaj mikserem. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Ucierając, porcjami wsypuj do masy maślanej. 

Reklama

3. Ciasto rozdziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kremową śmietanę, kakao oraz przyprawy korzenne: cynamon, imbir i goździki. Wymieszaj. Do drugiej połowy wmieszaj kawałeczki jabłek. 

4. Do przygotowanej foremki nakładaj na przemian porcje jasnego ciasta z jabłkami i ciemnego ciasta z przyprawami korzennymi. Lekko przemieszaj widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. 

5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 60 minut. Odstaw na 25-30 minut do wystudzenia. W tym czasie czekoladę posiekaj, wrzuć do rondelka i stop w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Wystudzone ciasto oblej czekoladą. Odstaw do stężenia polewy. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje