Reklama

Marmurek kakaowo-ajerkoniakowy

Marmurkowe ciasto ucierane, szczególnie to z dodatkiem kakao, bywa dość suche. Dlatego zaleca się, by do kakaowej części ciasta dodać odrobinę oleju, np. neutralnego rzepakowego.

Składniki

  • 200 g śmietany kremówki
  • 250 g miękkiego masła albo margaryny
  • szczypta soli
  • 225 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 450 g mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • starta czekolada do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do foremki

1. Masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do ucieranej masy na przemian z 150 g śmietany. Całość dobrze wymieszać mikserem.

2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej połowy dodać 2 łyżki kakao, do drugiej ajerkoniak. Podłużną foremkę (dł. 28 cm, poj. 2 litry) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać łyżką porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać je widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Upieczone ciasto studzić w foremce 10 minut. Potem je wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Reklama

3. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Oblać nią ciasto. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć dekoracyjne rozetki na wierzch ciasta. Ozdobić je startą czekoladą i ewentualnie dodatkowo skropić ajerkoniakiem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy