Reklama

Marcepanowy wieniec

Podajmy z miodem i mocną kawą.

Czas przyrządzenia: 70 minut

Składniki

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 110 g masła
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g masy marcepanowej
  • szczypta soli

1. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 50 g cukru, szczyptę soli, 50 g rozpuszczonego masła, jajo, mleko, wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

2. Rozpuszczamy 60 g masła, studzimy. Cynamon mieszamy z 50 g cukru i cukrem waniliowym. Ubijamy pianę z białka jaja i delikatnie łączymy z masą marcepanową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 35x65 cm. Smarujemy 2/3 ilości masła, a następnie układamy na nim masę marcepanową. Posypujemy mieszaniną cukru i cynamonu, zwijamy. Roladę przecinamy na pół i zaplatamy obie części, formując wieniec. Przekładamy na blachę, smarujemy pozostałym masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Pieczemy 25-30 minut w 200ºC.

Reklama

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy