Reklama

Manti - tureckie pierogi

Składniki

  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 gałązki mięty
  • 250 mielonej wołowiny
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki masła


Przygotowanie:

W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Miętę i natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso mielone, cebulę i zioła wyrobić, dodać po pół łyżeczki soli i pieprzu i łyżeczkę papryki.

Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty  (5x5 cm), nakładać farsz, brzegi smarować białkiem, składać po przekątnej i sklejać. Następnie skleić rogi pierogów (jak uszka). Gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z jogurtem i mlekiem, doprawić solą. Masło roztopić, dodać łyżeczkę papryki. Manti podawać z sosem jogurtowym, posypać ziołami i skropić masłem paprykowym.

Reklama


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy