Reklama

Reklama

Malinowy torcik Charlotte

Zamiast ciasteczek można wykorzystać podłużne biszkopty i oblać je roztopioną czekoladą. Aby biszkopty lepiej trzymały pion zetnij im z jednej strony końcówki.

Składniki

  • 200 g ciasteczek w czekoladzie (języczki)
  • 500 g malin
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

  1. Do żelatyny dodaj 6 łyżek wrzącej wody, mieszaj tak długo aż się rozpuści. Wszystkie maliny umyj, osusz. 300 g przełóż do miseczki, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj do niego przestudzoną żelatynę, wymieszaj. Do miski włóż serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę. Ubijaj mikserem aż powstanie gęsty krem, pod koniec powoli wsypując przesiany cukier puder. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo wlewaj mus malinowy. Krótko zmiksuj, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Reklama

2. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spodzie oraz po bokach tortownicy ułóż ciasteczka. Wlej masę malinową. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem wyjmij torcik z tortownicy i udekoruj go pozostałymi malinami.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje