Reklama

Malinowo-winny przysmak

Zamiast białego wina użyjmy różowego.

Składniki

  • 10 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 500 ml białego wina
  • 120 ml syropu z granatów
  • 75 g cukru
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 375 g mrożonych malin
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • skórka pomarańczowa

1. Maliny rozmrażamy na sitku, aby odciekł z nich nadmiar płynu, i przekładamy na talerz, by zachowały kształt. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.

2. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondla wlewamy białe wino, 100 ml wody, syrop z granatów i 50 g cukru, zagotowujemy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy.

3. Silikonową prostokątną formę płuczemy zimną wodą, układamy w niej maliny i zalewamy ostudzoną galaretką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Reklama

4. Dwie połówki brzoskwiń miksujemy z 25 g cukru i sokiem pomarańczowym, aby powstał gładki mus. Pozostałe owoce kroimy na mniejsze cząstki.

5. Galaretkę ostrożnie wyjmujemy z formy, kroimy na sześć równych części i układamy na zimnym półmisku. Dekorujemy przygotowanym wcześniej musem, cząstkami brzoskwiń i od razu podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy