Reklama

Reklama

Malinowa pianka z amaretto

Są nie tylko piękną ozdobą deseru, lecz także nadają mu wyjątkowy smak. Czas na maliny!

Składniki na spód

  • 6 jajek
  • 150 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki amaretto

Składniki na piankę

  • 3 białka
  • 400 ml śmietany 36 proc.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml mleka

Składniki dodatkowe

  • 1 galaretka
  • 200 g malin

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Białka ubij na sztywno, porcjami wsypuj cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijaj. Dodawaj po 1 żółtku, miksuj. Wąskim strumieniem wlewaj olej i amaretto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, wmieszaj w ciasto szpatułką. Wylej na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), wystudź. 

2. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodawaj cukier, stale miksując. Żelatynę zalej gorącym mlekiem, rozpuść i wystudź. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj do ubitych białek, a następnie powoli wlewaj żelatynę, cały czas mieszając. Masę wylej na wystudzony spód. Włóż do lodówki, by stężała. 

3. Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wrzuć do niej owoce. Wyłóż na wierzch, wstaw do lodówki. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje