Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Makowiec z kruszonką

Pyszne ciasto z kokosową nutą.

Składniki na spód

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

  • 50 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 20 dag mielonych migdałów
  • po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej i siekanych orzechów
  • 3 jajka
  • 1 l mleka
  • 50 ml rumu
  • aromat migdałowy

Składniki na kruszonkę

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 5 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Rodzynki zalać rumem, odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Mleko zagotować, wsypać mak, gotować 30 min, od czasu do czasu mieszając, wystudzić, zemleć w maszynce 4 razy. Mak wymieszać z jajkami, cukrem, bakaliami, osączonymi z alkoholu rodzynkami i kilkoma kroplami aromatu. 

2. Miękkie masło utrzeć na puch, pod koniec ucierania dodawać porcjami cukier zwykły i waniliowy, jajka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście rozłożyć masę makową, posypać kruszonką (składniki wystarczy rozetrzeć w dłoniach). Piec ok. 55 minut w temp. 180°C. 

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje