Makowe koperty z wiśniami
Wykonanie kopert
Na stolnicę oproszoną mąką wyłożyć ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone, należy je wcześniej odmrozić). Nożem do pizzy (lub zwykłym) pokroić na 8 części, najlepiej kwadratów. Na środek każdego kawałka wyłożyć łyżkę masy makowej (30 g) i pełną łyżeczkę dżemu wiśniowego. Przeciwległe rogi ciastek złączyć pośrodku, ścisnąć - skleić. Na środku przykleić wisienkę.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i tylko ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Piec w temperaturze 200-210˚C przez 15-17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę, by ciasteczka równo się dopiekły. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać oproszone cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki na 4 pory roku".