Przejdź na stronę główną Interia.pl

Makowe koperty z wiśniami

Koperty z ciasta francuskiego nadziane masą makową i konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała z innych makowych świątecznych wypieków. To jeden z tych, który nie wymaga zbyt dużo pracy, a wygląda, jakbyśmy spędzili przy nim kilka godzin. Słodziutkie, chrupiące, smakują wszystkim.

Składniki

  • 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
  • 240–300 g masy makowej (patrz s. 363)
  • 8 łyżeczek dżemu wiśniowego lub konfitury wiśniowej
  • 8 wiśni kandyzowanych
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • cukier puder do oproszenia

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje