Przejdź na stronę główną Interia.pl

Makaronowa uczta

Makaron poprawia nastrój, dodaje energii, a przy tym to z niego przygotujesz najszybszy obiad.

Makaron jest źródłem złożonych węglowodanów. Poleca się jedzenie go sportowcom i osobom wykonującym ciężkie prace fizyczne, a także w czasie zwiększonego wysiłku intelektualnego. Jak mało co dodaje energii, a przy tym wbrew powszechnej opinii nie jest tuczący. Wystarczy pamiętać, żeby gotować go al dente (półtwardy) i dokładnie gryźć.

Reklama

Wybierz makaron taki, który robi się tylko z dwóch składników semoliny (mąki z pszenicy durum) i wody lub pełnoziarnisty, ciemny. Makarony zawierają tryptofan - substancję niezbędną do produkcji hormonów szczęścia i relaksu: seratoniny i melatoniny.

Poza tym przygotowanie większości dań z makaronem trwa tyle, ile on sam się gotuje. Takie właśnie dania polecamy w tym tygodniu. Zdrowe, pyszne i szybkie, idealne na pierwsze dni po wakacjach.

Spaghetti z indykiem

Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu spaghetti, sól, 50 dag czerwonej papryki, 20 dag piersi z indyka, 4 ząbki czosnku, 2 duże pęczki bazylii, 8 łyżek oliwy, 400 ml bulionu warzywnego, pieprz, kilka kropel octu winnego białego.

Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, al dente. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Umyty i osuszony filet z piersi indyka pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Bazylię opłucz i osusz. Oderwij kilka listków bazylii do dekoracji, a resztę zmiksuj razem z czosnkiem, bulionem i 2 łyżkami oliwy. Sos dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć indyka i paprykę. Smaż 2 minuty na dużym płomieniu, stale mieszając.

Mięso oprósz solą i pieprzem. Dodaj na patelnię makaron i dokładnie wymieszaj. l Przełóż na talerz i polej przygotowanym wcześniej sosem z bazylii. Przed podaniem udekoruj odłożonymi listkami bazylii.

Tagliatelle z łososiem

Składniki na 4 porcje: 30 dag fileta z łososia, 1 cukinia, 1 szalotka, 2,5 dag masła, 2,5 dag mąki, 250 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany kremówki, 30 dag makaronu tagliatelle (grube wstążki), sól, biały pieprz, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 pęczka melisy.

Przygotowanie: Łososia pokrój w plasterki. Cukinię umyj i pokrój w cienkie, podłużne plasterki. Szalotkę posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Oprósz ją mąką, krótko zasmaż. Dodaj bulion i śmietanę. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 min.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na ostatnie 2 minuty dodaj do niego plasterki cukinii. Łososia włóż do sosu i gotuj razem 2 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. Oczyszczoną melisę drobno posiekaj, zostawiając kilka listków do dekoracji.

Odcedź makaron i cukinię, dodaj do sosu i starannie wymieszaj. Podawaj udekorowane melisą.

Zapiekany z brokułami

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka mąki, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego l sól l pieprz l 2 łyżki przyprawy ziołowej do pizzy l 20 dag makaronu penne (pióra), 50 dag brokułów, 50 dag pieczarek, 1 dag masła, 4 plasterki gotowanej szynki, 12 dag mozzarelli, świeży tymianek.

Przygotowanie: Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij je na rozgrzanej oliwie. Oprósz mąką i zasmaż. Dolej bulion. Pomidory rozgnieć widelcem i dodaj do sosu razem z koncentratem pomidorowym. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Gotuj na małym ogniu przez 6-8 minut.

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj podzielone na różyczki brokuły Pieczarki pokrój na połówki i podsmaż je na maśle. Oprósz solą i pieprzem. Szynkę pokrój w kostkę, a mozzarellę w plastry.

W naczyniu żaroodpornym ułóż makaron z brokułami, szynkę, pieczarki i mozzarellę, polej sosem. Piecz 20 minut w temp. 200 st. C. Udekoruj tymiankiem.

Rigatoni z boczkiem i fetą

Składniki na 4 porcje:  1 mała cebula, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka octu balsamicznego, 40 dag makaronu rurki (rigatoni), sól, 12 cienkich plasterków bekonu, gałązka rozmarynu, 10 dag fety, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, czarny pieprz.

Przygotowanie: Obierz cebulę i pokrój ją na cienkie plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę. Posyp ją cukrem i skarmelizuj. Dodaj ocet i gotuj przez 2 minuty. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostaw kilka łyżek wody od gotowania.

Podsmaż pokrojony w kawałki bekon na łyżce oliwy. Dodaj listki rozmarynu. Odlany makaron (zostaw w nim kilka łyżek wody) dodaj na patelnię razem ze skarmelizowaną cebulą, natką pietruszki i pokruszoną fetą. Dopraw solą i pieprzem.


Dowiedz się więcej na temat: makaron | tagliatelle | spaghetti

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje